Ezekkel édesíts cukor helyett - Egészséges, természetes alternatívák édesítésre

Nem tudod mivel édesíts, leragadtál a cukornál és a mesterséges édesítőszereknél? Akkor ezt a pár egyszerű és egyben egészséges édesítési alternatívát mindenképp érdemes kipróbálnod!
1. Datolyaszirup
A datolyaszirup elkészítése szuperegyszerű, ezért érdemes otthon, magunknak készíteni, egyrészt mivel jelentősen pénztárcabarátabb, másrészt, pedig a bolti változatai általában túlságosan feldolgozottak. Szükséged lesz 150-200 gramm(természetesen nagyobb mennyiségben is elkészíthető) aszalt, cukrozatlan datolyára, amit miután kimagoztál tegyél egy tálba, majd önts rá annyi forró vizet, hogy bőven ellepje, majd hagyd állni legalább 1-2 órára, de akár az egész éjszakára is hagyhatod, hogy magába szívja vizet és szépen bedagadjon. A datolyákat a maradék áztatóvízzel, amit még nem szívott magába turmixold össze, majd attól függően, hogy milyen állagú végeredményt szeretnél, pasztát vagy szirupot, adj hozzá több vizet, így folyékony, szirupos állagú datolyalét fogsz kapni, amivel szuperül ízesítheted a gabonakásáid, kerülhet süteményekbe, vagy akár a reggeli kávédba is, amitől még egy kis karamellás utóíze is lesz. Amennyiben inkább sűrű pasztát szeretnél létrehozni, a datolya áztatólevét sem feltétlen szükséges a datolyával egybeturmixolni, de véletlen se öntsd ki azt, hiszen az maga az áztatólé már önmagában is egy nagyszerű édesítő alternatíva.
2. Mazsolaszirup
A mazsolaszirup elkészítési eljárása teljesen megegyezik a datolyaszirupéval, ezért különösebb hozzáfűznivalót nem igényel, viszont mindenképp érdemes kísérletezni vele is, hiszen egészen más ízvilágot kapunk, és ha a datolyaszirup nem jött volna be, akkor a mazsolaszirupnak is érdemes egy esélyt adnod. Kipróbálhatod azt is, hogy egyéb aszalvánnyal, például aszaltszilvával, vagy éppen datolyával vegyíted, de különböző típusú mazsolákat is mixelhetsz, a lényeg itt is az, hogy lehetőleg cukor és olajmentes legyen. Nekem személy szerint palacsintára kenve a kedvencem, ezért gyakran nagyobb mennyiségben is el szoktam készíteni, ami tökéletesen tárolható fagyasztva, így rengeteg időt spórolhatsz meg magadnak és nem kell pár naponta újra elkészítened.
3. Banán
Amennyiben éppen van otthon egy érett banánod, akkor mindenképp próbáld ki azt, hogy legközelebb, amikor gabonakását készítesz magadnak, ezt az érett banánt jó alaposan zúzd bele, akár egybe is főzheted például a zaboddal és meglepően finom, édes, banános ízű végeredményt fogsz kapni, de kerülhet sütemények, vagy akár palacsinta tésztába is.
4. Alma
Igen jól olvasod, almával is nagyszerűen édesíthetsz, nem lesz másra szükséged, csupán egy kisebb fej, minél édesebb típusú almára, amit reszelj bele a gabonakásádba miközben főzöd azt. Az egyik kedvenc reszelt almával édesített kásám az almás, karobos, mákós, diós, meggyes köleskása. Brutálisan finom, csak ajánlani tudom, hogy tegyél vele egy próbát te is.
Neked melyik természetes édesítési módszer jött be a legjobban?