Gyakori hibák, amik hátráltathatnak a fejlődésben – Ezekre figyelj, hogy ne kövesd el Te is őket!

2022.04.18


Szerencsére egyre többen kezdenek aktív életmódot élni és tudatosan figyelni arra, hogy rendszeresen mozogjanak, sportoljanak és amellett, hogy egyrészt ezzel egészségesebbé, fittebbé válnak, sokaknál fontos és cél egy esztétikus fizikum kialakítása is, ami lehet fogyás, vagy akár izomtömeg növelés is, a lényeg, hogy az eredményes testösszetétel változásához előre megtervezett, tudatos edzések sorozata szükséges, ami mellett természetesen az étkezésekre és regenerációra, pihenésre is kiemelt hangsúlyt kell fektetnünk. Egy idő után, legyünk kezdők, vagy akár haladóbbak, észrevehetjük, hogy elkezd lassulni, vagy akár teljesen megállni a fejlődésünk és ilyenkor természetes reakció a motiváció vesztés és kétségbeesés, pedig gyakran csupán pár apróságon kell változtatnunk, hogy átlépjük a platót és ismét elinduljon a fejlődésünk.

Azért, hogy ezekbe a hibákba ne ess bele, vagy ha már esetleg valamelyikbe belekerültél, akkor könnyebben továbblépj azzal, hogy felismered mit rontottál el és min kellene változtatnod, összesítettem pár kifejezetten gyakori hibát, amik esetleg Téged is hátráltathatnak a fejlődésedben.

Túlzásba viszed a kalóriaszámlálást

Mivel gyakran, akik mozgásra, életmódváltásra adják a fejüket, egy bizonyos mennyiségű többletsúllyal rendelkeznek, amiből minél hamarabb szeretnének lefogadni, épp ezért drasztikus mértékű kalóriaszámolásba kezdenek, sőt az is előfordul, hogy túllőnek a célon és túlzott kalóriadeficitbe kerülnek. Természetesen a kalóriaszámolás kiváló eszköz ha súlyt szeretnénk veszteni, vagy éppen izomtömeget növelni, viszont itt is fontos a mértékletesség és a drasztikusság elkerülése. Kifejezetten gyakori az is, hogy miután elérték a kívánt testsúlyt, a kalóriadeficites állapotot továbbra is fenntartják és egyszerűen nem értik, hogy miért nem fejlődnek. Ahhoz, hogy ismét meginduljon a fejlődés, fokozottan növelni kell a napi össz. kalória mennyiségét, hiszen a deficit alatti katabolikus, leépítő folyamatokat fel kell váltanunk anabolikus, építő folyamatokkal, aminek az első lépése a fokozott kalórianövelés.

Figyelj oda az étkezéseid minőségére és mennyiségére

Mivel számtalan táplálékkiegészítőből válogathatunk kedvünk szerint és szinte mindent bevihetünk pár kapszula formájában, ezért sokan hajlamosak vagyunk túlzottan a táplálékkiegészítőkre hagyatkozni, pedig ahogy a nevükben is benne van, ezek kiegészítik, leegyszerűsítik a táplálkozásunkat, viszont nem fogják a minőségi étkezéseket helyettesíteni, azokra továbbra is nekünk kell odafigyelnünk. Sokan abba a hibába esnek, hogy drasztikusan megvonják maguktól a szilárd ételeket és a főétkezések jelentős részét egy-egy fehérje shakevel letudják és nem értik, hogy miért nem fejlődnek. Fontos tisztáznunk azt, hogy attól, hogy hatalmas mennyiségű fehérjét fogyasztasz a nap folyamán, még nem jelenti azt, hogy fejlődni is fogsz mellette, hiszen a napi, céljaidnak megfelelő kalóriamennyiséget be kell vinned, amit ha nem teszel meg, táplálék kiegészítők ide, vagy oda, nem fogsz tudni fejlődni.

Ne félj a szénhidrátoktól

Az utóbbi időben a szénhidrátoktól való félelem egyre inkább fokozódik és egyre többen vonják meg maguktól ezt a kiemelten fontos makrotápanyagot, ami gyakran a teljesítményük rovására megy. Fontos tisztáznunk, hogy nem minden szénhidrát ugyanolyan, hiszen vannak egyszeű, feldolgozott szénhidrátok, amik leginkább feldolgozott ételekben találhatóak meg és ezek valóban nem fogják a teljesítményedet szolgálni, főleg, hogy ezekben az ételekben rengeteg feldolgozott olaj és adalékanyag is szintén helyet kap. Amik viszont számunkra fontosak, azok a természetes alapanyagokban megtalálható összetett szénhidrátok, amik kifejezetten fontosak számunkra, hiszen a nem megfelelően feltöltött szénhidrátraktárak esetében a teljesítményünk is romlani fog, sőt kimerültek, dekoncentráltak és levertek is lehetünk abban az esetben, ha az első számú energiaforrásunktól megfosztjuk magunkat. Nem kell félned, nem a Ch-tól fogsz elhízni, hiszen a legfontosabb a kalóriadeficit, tehát, ha a napi bevitt kalóriád annyi, amennyinek lennie kell, akkor nem fog a mérleg nyelve megindulni akkor sem, ha az relatív sok mennyiségűt tartalmaz, ebből a sokak által került makrotápanyagból.

Egyhangú terhelés, vagy túlterhelés

Mindkét lehetőség gyakori nem csupán kezdők, de haladóbbak esetében is, viszont mivel nagy mértékben képes mindkét eshetőség gátolni a fejlődésünket, ezért érdemes fokozottan figyelnünk arra, hogy minél több irányból terheljük a testünket, időnként iktassunk be egy-egy új, gyakorlatot és ne terheljük túl magunkat, hiszen ha a szervezetünk nem képes regenerálódni az újabb edzésnapokra, mi pedig ennek ellenére kíméletlenül terheljük, könnyedén túledzett állapotba kerülhetünk, ami által drasztikusan visszaeshetünk a fejlődésben és könnyen elveszíthetjük addigi motivációnkat. Fontos hogy ne két hét alatt próbáljunk nyári formát szerezni heti 7-intenzív edzéssel, hanem fokozatosan, lépésről lépésre szoktassuk hozzá magunkat a mozgáshoz, ne pedig hirtelen, drasztikus terheléssel, így biztosak lehetünk abban, hogy nem fogjuk magunkat túlterhelni. Bármennyire is szeretnék hirtelen jól kinézni és nagy bicepszeket szerezni, ne csupán egy-egy gyakorlatra fókuszáljunk, hanem az egész testünket arányosan, tudatosan összeállított, progresszív edzésterv alapján fejlesszük.

Foglalkozz a regenerációval, pihend ki magad

Annak ellenére, hogy a kezdeti lelkesedésünk hatására képesek lennénk, akár napi több órát is az edzőteremben tölteni, ez mégsem ajánlott, hiszen az edzés is egy olyan stresszor, amit a szervezetünknek újra és újra le kell győznie, hogy elinduljanak az építő jellegű, anabolikus folyamatok, vagyis elkezdődjön az izomépítés. Az izmok nem a teremben nőnek, ott csupán a megfelelő ingert adod meg és növekedésre készteted az izomzatod, viszont az anabolikus folyamatok pihenés, regeneráció alatt fognak végbemenni. Fontos, hogy odafigyelj a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra, hiszen a regeneráció, feltöltődés egyik legfontosabb pillére a minőségi alvás. Amennyiben az alvásod rendben van, érdemes lehet foglalkoznod egyéb regenerációt elősegítő technikákkal is, ilyenek pl; a rendszeres nyújtás, hengerezés, vagy éppen egy esti séta a szabadban, hiszen a test mellett az idegrendszer feltöltődése is kifejezetten fontos.

Bízom benne, hogy miután végigolvastad ezeket a kifejezetten gyakori hibákat, amik hátráltathatnak a fejlődésedben, Te már egyikbe sem fogsz beleesni. Jó edzést mindenkinek!