Hogyan térj át a növényi étrendre? - 5+1 tipp életmódváltás előtt állók számára

2021.07.21

A növényi étrendre áttérők tábora az utóbbi években folyamatosan növekvő tendenciát mutat, hiszen egyre többen döntenek úgy egészségügyi, etikai, vagy éppen környezetvédelmi okokból, hogy felhagynak a régi életmódjukkal és egy új, járhatóbb alternatíva felé fordulnak, viszont a kezdeti lelkesedés után sokan olyan nehézségekbe botlanak, amik miatt esetleg feladják az egész elhatározásukat, épp ezért szeretnék 5+1 tanácsot adni azoknak, akik az életmódváltásuk első lépéseik előtt állnak.

1. Hagyj időt magadnak

Sokan vagyunk, akik szeretünk hirtelen fellángolásból valamit eldönteni, ilyen lehet, akár az életmódváltásunk megváltoztatásának a szándéka is, viszont fontos, hogy hagyjunk elég időt magunknak, ne akarjunk mindent egyszerre elérni.

Próbáljunk apró lépésenként haladni és fokozatosan elengedni a régi, megszokott, rutinszerű dolgainkat, sőt akár heti egy nagyobb változtatás is bőven elegendő, ilyen lehet például az az elhatározás, hogy a reggeli péksütinket felváltjuk egy mennyei, gyümölcsös, magvas, datolyaszirupos zabkásával, ami idővel teljesen természetes lesz számunkra és megszokottá válik, hogy a pizzás twister helyett a zabpehelyért nyúlunk.

2. Nem ciki, ha állati termékek növényi alternatíváit fogyasztod

Szinte minden állati terméknek már kaphatóak növényi alternatívái a teavajtól egészen a húshelyettesítőkig, viszont sokan úgy gondolják, hogy ezek az élelmiszerek "cikik", vagy éppen nem etikusak, hiszen "milyen már, hogy hús utánzatot veszel, holott elveted az állatok felhasználását". A gond ezzel csupán az, hogy attól, hogy nem értünk egyet egy adott dologgal, jelen esetben az állatok táplálékként történő felhasználásával, még sokaknak hiányozhatnak a megszokott állagok és ízek, amiknek a helyettesítésére kiváló alternatívákkal szolgál a legtöbb élelmiszerbolt vegán kínálata. A kezdeti szakaszban kifejezetten megnyugtató tud lenni, hogy hasonló ízű és kinézetű ételeket fogyasztunk, mint a régi életünkben, viszont ahogy idővel egyre jobban belemélyedünk a növényi konyha rejtelmeibe, úgy fog az étlapunk is egyre színesebbé, változatosabbá válni és a végén már azt vesszük csak észre, hogy mindent magunknak készítünk el a bab-burgeren keresztül a kesu-parmezánig.

3. Ne aggódj attól, hogy túl kevés fehérjét fogyasztasz

A fehérjék, mint makrotápanyagok az utóbbi időben egyre inkább előtérbe kerültek és egy olyan misztikus köd alakult ki körülöttük, mintha valami felsőbbrendű tápanyagok lennének, amikből ha napi szinten nem halmozunk magunkba legalább 200-300 grammot, akkor mindenféleképpen le fogunk épülni és ha még egy egészséges, esztétikus fizikumra is szeretnénk szert tenni, akkor végképp keljünk fel az álomvilágból. A komplettálás mítosza és a növényi fehérjék alsóbbrendűnek titulálása megtette a hatását és sokan félnek attól, hogy a növényi étrendre való áttérésük után fehérjehiányos állapotba kerülnek és egyszerűen nem fog megfelelően funkcionálni a testük. A jó hír, viszont az, hogy egyrészt jelentősen kevesebb az emberi szervezet fehérjeigénye, mint sokan gondolják, testsúlykilógrammonként elegendő naponta, mindössze 0,8-1 g-t bevinni, ami tökéletesen fedezhető növényi alapanyagokból is, másrészt, pedig rengeteg növénynek kifejezetten magas a fehérjetartalma, ilyenek például a hüvelyesek, magvak, de rengeteg zöldség is jelentős fehérje mennyiséggel rendelkezik, tehát ha az ajánlottnál többet szeretnénk bevinni, még akkor is megoldható, csupán az étrendünkre való fokozott odafigyeléssel.

4. Étkezz színesen

Amennyiben még nem vagy rutinos a növényi étrend alapjaiban, mégis próbálnál törekedni arra, hogy minél egészségesebbek legyenek az ételeid, akkor az egyik legjobb megoldás, ha minél színesebben, változatosabban állítod össze a menüd, ami által egyrészt szebbek lesznek az ételek, izgalmasabb lesz összeállítani a tányérod tartalmát, másrészt pedig ami színes, arról nagy általánosságban elmondható, hogy magas tápértékkel rendelkezik, rengeteg vitamint, ásványianyagot és antioxidánst tartalmaz. Tehát amennyiben nem tudod hogy mit is egyél, bátran kombináld a különböző színesebbnél-színesebb alapanyagokat, kísérletezz a fűszerekkel, használj minél több zöldfűszert, így nem csupán egészséges ételekkel fogod táplálni a tested, de egészen különleges ízvilágokat tudsz felfedezni, mondhatni az ízek egy teljesen új, izgalmas birodalma fog eléd tárulni.

5. Vegánként is lehetsz férfias

Az 5.-pont kifejezetten férfitársaimnak szól, hiszen rengetegszer tapasztaltam miután szóba jött a vegánság témája, hogy hatalmas visszatartó erő számukra az, hogy a családjuk, vagy éppen barátaik szemében elvesztik a macsóságuk, hiszen egy igazi férfi a zöldségekre maximum köretként tekinthet. A jó hír viszont az, hogy az emberek egyre kevésbé röghözkötöttek, egyre többen mernek nyitni az újra, a lényeg, hogy próbáljunk mi is megértőek lenni és bárki aki nem értene velünk egyet, vagy furán nézne ránk, egyszerűen üljünk le vele és mondjuk el, hogy miért is csináljuk ezt, mi változott az életünkben amióta elkezdtük, hiszen az emberek jelentős része meg fogja érteni, csupán nekünk is megértőnek, türelmesnek kell lennünk velük és elmondani azokat a dolgokat, tapasztalatokat, amik minket is elindítottak ezen az úton.

6. Merj segítséget kérni

Amennyiben úgy érzed, hogy szeretnél biztos kezekben lenni és tervezetten lépésről-lépésre haladni az életmódváltásod útján, abban az esetben bátran merj segítséget kérni, ami megtörténhet egy táplálkozási tanácsadás, vagy éppen egy személyre szabott étrend formájában, amiknek a segítségével összeszedettebben, megtervezetten haladhatsz át a kezdeti szakaszon, míg el nem jutsz addig, hogy rutinosan mozogsz a saját ételeid megfelelő kombinálásában, összeállításában.

A döntés a kezedben van, neked csupán el kell indulnod, hidd el a többi menni fog magától, hiszen minden út egy lépéssel kezdődik, sok sikert hozzá! 🌱