Intuitív étkezés, vagy kalóriaszámolás?

Sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon kalóriaszámolgatás, grammozgatás nélkül tudjuk-e szabályozni a testsúlyunkat és ha igen, akkor az emberek nagy részének ez miért nem megy?
Az életmódváltás alatt mindannyian tudatosabban kezdünk a kalóriákkal bánni, egyre jobban odafigyelünk rájuk, megismerjük, hogy mi mennyi kalóriát tartalmaz és sokan egyre inkább elkezdünk a mérlegre hagyatkozni, megszokjuk, hogy mindent grammra pontosan kimérünk, amikor, pedig valamilyen okból kifolyólag nincs kéznél a mérleg, kétségbeesünk, hogy akkor most mennyit is kellene ennünk.
A kalóriaszámolás alapvetően szuper dolog, hiszen megtanuljuk kategorizálni az ételeket, törekszünk általa az alacsonyabb kalóriasűrűségű alapanyagokat előtérbe helyezni és személy szerint, akik segítséget kérnek tőlem is szoktam egy körülbelüli napi kalóriaértéket ajánlani. Ez azért jó, hiszen amennyiben nem vagyunk tisztában a napi kalóriaigényünkkel, valamint az ételek, alapanyagok általános kalóriatartalmával, akkor az életmódváltásunk kezdeti szakaszában gyakran hajlamosak lehetünk drasztikusan keveset enni, hiszen félünk nehogy túllőjünk a napi kalóriamennyiségünket.
Viszont amint pár hétig odafigyelünk a számokra, észre fogjuk venni, hogy amennyiben az étrendünk, feldolgozatlan, teljes értékű növényi alapanyagokból áll, meglepően nagy adagokat fogyaszthatunk mindenből úgy, hogy közben a testsúlyunk is csökken, ami szerintem sokaknak az álma; fogyás, koplalás nélkül, méghozzá egészségesen.
Mikor eltelt pár hét általában ajánlani szoktam, hogy nyugodtan hagyják el a mérleget, hiszen egyszerűen, konkrétan nehéz annyi feldolgozatlan növényi ételt fogyasztani, hogy túllőjünk a napi ajánlott bevitelünkön, sőt leginkább akkor kell tudatosabban odafigyelnünk, ha hízni, izomtömeget növelni szeretnénk, maga a fogyás egy jól felépített étrend mellett meglepően könnyű.
Az ember alapvetően vékony, az elhízás hullámszerű terjedése, pedig a rengeteg feldolgozott "étel"-nek, adalékanyagoknal, ízfokozóknak köszönhető, hiszen az ultrafeldolgozás által, elképesztő módon megnő az élelmiszerek(bár inkább a szemétkaják szót használnám erre, az élelmiszer túl szép hozzá) kalóriasűrűsége, ami mellett a rengeteg finomított cukor, liszt olaj, ízfokozók és a nagy mennyiségű só által, szinte letehetetlenné válnak és állandóan nassolni fogunk, akkor is, amikor már valójában nincs is táplálékra szüksége a szervezetünknek.
Ahogy elhagyjuk a feldolgozott ipari termékeket, észre fogjuk venni, hogy kalóriaszámolás nélkül is nyugodtan ehetünk, hiszen annyit fogunk enni, amennyi jól esik, egyszeűen nem lesz ingerünk, igényünk arra, hogy túlegyük magunkat, mert ugyebár az emberi test okos és nem célja feleslegesen nagy mennyiségű zsírt pakolni magára és a gyomorban lévő receptorok is hamar be fognak kapcsolni, ha alacsony kalóriasűrűségű növényeket fogyasztunk, amik volumenre és mikrotápanyag sűrűségre nagyok, viszont kevés energiát tartalmaznak, ezért nem kell attól félnünk, hogy mondjuk megrohamozzuk a hűtőt és túlesszük magunkat répából.
Tehát a kezdeti szakaszban érdemes a kalóriákkal foglalkozni, megismerni az alapanyagok energiatartalmát, viszont idővel, miután teljesen felhagytunk a mesterséges termékek fogyasztásával, nyugodtan kísérletezhetünk az intuitív étkezéssel, egyél annyit, amennyi jólesik, ahányszor jólesik, meglátod, ha többet mozogsz, több energiára lesz szükséged, többet is fogsz fogyasztani, ha pedig kevesebbet, akkor autómatikusan a kisebb kalóriasűrűségű ételekhez fogsz nyúlni.
Ismerd meg a tested, ismerd meg a szervezeted jelzéseid, figyelj oda magadra, legyél tudatos és egyszerűen ne félj enni!🥗🍓🍍🥒