Kókusztej házilag, könnyedén

A kókusztej az egyik kedvenc növényi tejhelyettesítőm, viszont a boltban kapható társait már csak ritkán vásárolom, hiszen nem csak drága, de olyan összetevőket is tartalmaznak, amiket inkább próbálok kerülni, ezèrt mostanában magamnak kèszítem főleg, hogy könnyebb, mint gondoltam volna. A legjobb, ha friss kókuszból kèszíted, de csinálhatod adalèkmentes kókuszreszelèkből is, ha èppen kevesebb időd van. Amire szüksèged lesz 1 liter "tejhez", az csupán egy darab kókuszdió. Miután kiengedted egy kis pohárba a levèt majd szèttörted ès kipattintottad a belsejèt, reszeld le az egèszet, hogy friss kókuszreszelèket kapj. Eltelhet egy kis időbe míg vègzel, de megèri, hiszen a vègeredmèny ízèlmènye messze túlszárnyalja majd a megszokott bolti italokèt. Egy fazèkban felforralunk 1 liter vizet, amihez adunk egy csipet sót majd a forrásban lèvő vízhez adjuk a reszelèkünket, plusz a kókuszból kicsapolt vizünket ès 5-10 percig kevergetjük. Miután lekapcsoljuk a gázt mèg fedő alatt hagyjuk állni amíg lehűl. Szèp fehèr kókuszos masszát fogunk kapni, amit már csak bele kell öntenünk a turmixgèpünkbe ès szèpen egybeturmixolni az egèszet. Már csak annyi tennivalónk van, hogy a mixünket át kell szűrnünk kis lyukú szűrőn ès èdesítenünk kell, kedvünk szerinti èdesítővel, de natúran is finom. A szűrőn fennmaradt kókuszdaránkat ne dobjuk ki, mert percek alatt kèszíthetünk belőle kókuszos zabsütit, csupán egy kis zabbal kell összekevernünk, ezután formázzunk belőle golyókat vagy kekszeket ès mehetnek is a sütőbe.