Táplálkozási tudatosság, vagy rendszeres mozgás a fogyás kulcsa?

2021.10.02

Sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon elegendő egy esztétikus fizikum, jó alak eléréséhez csupán a táplálkozási tudatosság, az ételek minőségére és mennyiségére való fokozott odafigyelés, vagy napi szintű mozgás is szükséges a célunk elérése érdekében?

A testsúlyunk csökkentésének kulcsa, a jól ismert kalóriadeficit, vagyis a napi bevitt kalóriamennyiségünket addig kell fokozatosan csökkentenünk, amíg a mérleg nyelve se nem stagnál, se nem nő, hanem szépen, lassan csökken, ami azt jelzi, hogy kevesebb energiát viszünk be, mint amennyi a súlyunk fenntartásához szükséges, ezért fogyni fogunk. Kifejezetten fontos, hogy ne a fogyás legyen az egyetlen célunk, hiszen sokan abba a hibába esnek, hogy megvonnak a szervezetüktől rengeteg olyan ételt, amit úgy gondolnak, hogy "hizlalóbbak", ilyenek lehetnek, például a gyümölcsök, vagy éppen a teljes értékű gabonák, ezért áttértnek egy egyoldalú, sokszor egészségtelen, tápanyagszegény étrendre, amivel a fogyás természetesen megindul, viszont emellett nem látják el a testüket a megfelelő mennyiségű vitaminnal és ásványi anyaggal, vagyis többet árt, mint használ. Fontos tisztázni, hogy nem a gyümölcsöktől fogunk meghízni és nem létezik olyan, hogy "hizlalóbb", csupán vannak alacsonyabb és magasabb kalóriasűrűséggel rendelkező élelmiszerek, alapanyagok.

Ehelyett sokkal jobban járunk, ha olyan teljes értékű, feldolgozatlan növényeket, zöldségeket, gyümölcsöket, gabonákat és hüvelyeseket fogyasztunk, amik alacsony kalóriasűrűségűek, ezért bátran ehetünk az ezekből készült ételekből akár nagyobb adagokat is, hiszen az alacsony kalóriatartalmuk miatt így is deficitben leszünk a nap végén, tehát úgy fog csökkenni a testsúlyunk, hogy mindemellett nem kell sanyargatnunk a szervezetünket, bőséges adagokat fogyaszthatunk és a megfelelő mennyiségű tápanyagot is bevisszük, vagyis konkrét életmódválásba kezdünk, ami hosszútávon sokkal fenntarthatóbb, izgalmasabb és ezt az egészet felfoghatjuk egy kalandnak is. Ebben a "kalandban" megismerhetünk számtalan új zöldséget, gyümölcsöt, gabonát, hüvelyest és magvat, valamint egészen új perspektívából tekinthetünk a konyhánkra, ahol számtalan alacsony kalóriatartalmú és egyben egészséges recepttel kísérletezhetünk. Ugye mennyivel jobban hangzik?

Tehát nem szükséges mozognunk, ha fogyni szeretnénk?

Így van, még mozgásszegény életmód mellett is képes a szervezetünk a zsírszövetünket bontani, viszont amennyiben az izomzatunknak nem adjuk meg a megfelelő impulzust a súlycsökkentés időszaka alatt, abban az esetben az értékes izomzatunkból is akár jelentősebb mennyiséget veszíthetünk, hiszen miért tartaná fent a szervezetünk, ebben a katabolikus állapotban, amennyiben nem használjuk azt? Tehát mindenképp ajánlott a testünket is igénybe venni és használni azt, hiszen egyrészt nagyobb mennyiségű izomszövetet tudunk ezáltal megtartani, a mi miatt a célsúlyunk elérése után sokkal esztétikusabban fogunk mutatni a tükörben, másrészt azért van a tested, hogy használd! Ne ijedj meg, nem szükséges konditerembe menned, vagy éppen hatalmas súlyokat beszerezned otthonra(természetesen amennyiben ezt érzed a számodra ideális mozgásformának, nyugodtan megteheted), hiszen a saját testsúlyos gyakorlatok végeláthatatlan tárháza áll a rendelkezésedre, amik által tökéletesen átmozgathatod magad tetőtől talpig.

Konklúzió

Mielőtt bármit is elfogyasztanál, előtte gondolj bele, hogy abban mennyi kalória és tápanyag van, hiszen ha csupán például egyetlen zacskó chipset megeszel, ami tegyük fel, mindössze 100 grammos, mindemellett legalább 500 kalóriát tartalmaz és szinte semmi hasznos tápanyagot, vagyis ezzel az egyetlen chipsel, egy fő étkezésed kalóriamennyiségét viszed be, hasznos tápanyagok és vitaminok kísérete nélkül. Szemléletesképpen a futás alatt percenként(természetesen testsúly függvényében és egyéb tényezőktől változhat ez az adat) 13 Kcal-t égetünk el, vagyis egy zacskó chips elégetéséhez 38 perc futás szükséges, tényleg megéri? A konklúzió tehát az, hogy étkezz színesen, változatosan, fogd fel ezt az egészet egy fantasztikus kalandként és a testedet se felejtsd el használni, hiszen a hosszú, egészséges élet alapillére többek között a táplálkozásban és a testmozgásban rejlik.

Ne halogasd a változást, menj ki a szabadba, kezdj el mozogni és fedezd fel a növényi konyha rejtelmeit, kísérletezz és élvezd az ízeket bűntudat nélkül! :)